Onderhoud

Een goede bescherming is de basis voor schoenonderhoud.
ONDERHOUD MAATSCHOEISEL

Nu u een paar mooie exclusieve op maat gemaakte schoenen heeft wilt u ze natuurlijk ook mooi houden. Daarom enkele belangrijke tips.

Behandel uw schoenen regelmatig tegen inwerkingen van vuil en vocht; vuil en vocht kunnen de uitstraling en souplesse van uw schoenen onherstelbaar aantasten. Een goede bescherming heeft u langer plezier van uw schoenen.

Meastro_1015
Meastro_1017
Nieuwe schoenen

Meestal wil er bij nieuwe schoenen die gemaakt zijn van cordovan leer een witte, wasachtige substantie vormen. Dit is een normaal verschijnsel dat te wijten is aan de stoffen die zich in het leer bevinden zijnde de achterblijfselen van het looiproces. Om de witte was te verwijderen dient men eenvoudig een papieren doekje te nemen, om de witte resten op moeilijke plekken te verwijderen (zoals bij de steken) gebruikt men een oude tandenborstel.

Meastro_1020
Poetsen

Nadat de crème is aangebracht laat men het drogen. Als eenmaal de crème is opgedroogd dan neemt men een papieren doek om de overtollige poets te verwijderen alvorens de schoen op te borstelen met een paardenharen borstel.Als laatste kunt u de filmlaag met een zachte doek nawrijven.

Schoonmaken

Voor het schoonmaken dient u een licht vochtige zachte doek te gebruiken .Contact met water kan er voor zorgen dat er kleine zogenoemde ‘welts’ (kleine bultjes) ontstaan, dit is een normaal verschijnsel en deze zullen naar verloop van tijd minder worden naarmate de schoen droogt.

Niet doen
  • Neutrale schoencrème gebruiken
  • Zadelzeep gebruiken om het leer schoon te maken
  • Schoenen schoonmaken met stoffen die petroleum of schoonmaakmiddel bevatten
  • Geen glanssprays of waterproof middelen gebruiken
  • Schoenen laten drogen voor een warmtebron of föhn, droog ze af en laat ze op natuurlijke wijze drogen
  • Proberen de schoen te poetsen als ze nat zijn

Verzoling

Wanneer de schoenen aan verzoling toe zijn zal er een complete face lift en verjongingskuur op de schoenen worden losgelaten. Als eerste zal de schoen weer worden ‘ingeleesd’. Vervolgens wordt de schoen ontdaan van de loopzool en de hak, dit houdt in dat de schoen voor de helft uit elkaar gehaald wordt en geheel opnieuw wordt opgebouwd. Na deze verjonging kuur zullen de schoenen er weer als nieuw uitzien en als vanouds lekker lopen.Het is voor de liefhebber dan ook mogelijk een paar cederhouten schoenspanners te laten vervaardigen die een gedeeltelijke kopie van de leest zijn, hierdoor zal de schoen zijn mooie ‘stand’ behouden en door de vochtopname van het hout bijdragen aan de levensduur van de schoen.

Meastro_1014
Meastro_1018
CORDOVAN LEER

Cordovan leer is een unieke leersoort die is gelooid op ouderwetse plantaardige basis.Dit houdt in dat het leer al een grote hoeveelheid olie en was bevat, dat toch een andere aanpak van onderhoud vereist. De grootste fout die men kan maken is teveel schoenpoets gebruiken en om te vaak de schoenen te poetsen. Schoenen van Cordovan leder dienen dus niet te regelmatig te worden gepoetst. Meestal is het voldoende de schoen te borstelen en op te wrijven om een goed resultaat te krijgen.

TWIJFEL OF SPECIFIEKE VRAGEN

Indien u twijfelt of specifieke vragen heeft over uw maatschoen kunt u altijd contact opnemen met ons. Wij zullen u voorzien van het juiste advies..