Aanmeten

Het aanmeten van de schoen
FINISHING TOUCH

De maatschoen is een ambachtelijke en waardevolle creatie. Aan de ene kant geeft een dergelijke schoen optimaal draagcomfort, maar tegelijkertijd vormen maatschoenen een subtiele uiting van verfijnde smaak. Elegantie begint en eindigt zodoende bij de schoen. Wie zijn voeten het beste gunt, laat zijn schoenen vervaardigen bij een echte maatschoenmaker. Natuurlijk ontwerp ik ook wel, maar mijn werk is toch voornamelijk ambachtelijk. Daar haal ik m’n inspiratie ook uit. Het geeft toch elke keer weer een enorme bevrediging als een dergelijk paar schoenen precies is geworden zoals het behoort. Ook als het om bestaande modellen gaat, het is mijn creativiteit om die modellen met de voeten van de klant in overeenstemming te krijgen en daarbij dan ook nog de specifieke wensen van die klant te realiseren. Als iemand brede voeten heeft, dan kun je kleine aanpassinkjes in het model aanbrengen zodat het geheel smaller oogt. In het geval van kleine voeten valt er ook het nodige te doen.

… Mijn klanten zijn mensen die optimaal voor de dag willen komen. Die dragen al maatpakken en willen door middel van dit soort schoenen de ‘finishing touch’ verkrijgen. En ze hebben gelijk: een mooi pak wordt tamelijk ontsierd door de verkeerde schoenen.

… U koopt niet zomaar een paar schoenen, maar u ondergaat een ritueel dat misschien wel het grootste private plezier geeft dat een individu zich kan wensen: een paar hand cut, hand stiched and hand built schoenen op maat.

Serieuze gegadigden zijn bijna een uur in de weer bij het eerste bezoek. We beginnen daarbij eerst met het maatnemen. Van de voet wordt een blauwdruk gemaakt en de omvangsmaten, zes in totaal, worden opgemeten. De voet wordt nauwkeurig bestudeerd, als een topografisch onderzoek, en niet de kleinste rimpel of onregelmatigheid blijft onopgemerkt. Er wordt gevraagd of de teennagels altijd deze lengte hebben, of de klant dunne of dikke sokken draagt, staat of loopt de persoon veel.

Meastro_1010
Meastro_1011

Eventuele voet of loopklachten worden doorgesproken en vastgelegd. Tevens zal er ook een driedimensionale afdruk van de voet worden gemaakt. Vervolgens wordt de leest vervaardigd uit wit beukenhout. De klant krijgt dan ook zijn eigen individuele leest, die exclusief voor de persoon wordt ‘geraspt’ en alleen voor die persoon wordt gebruikt. De leest zal ook tot in lengte van dagen worden bewaard. Over de leest wordt een passchoen vervaardigd, dit is om de pasvorm van de leest te controleren. Aan de hand hiervan kan men tijdens het tweede bezoek zien of bijvoorbeeld de tenen niet knellen, openstand van de veters, kleine drukplekken controleren, de juiste hakhoogte en het neusmodel van de leest. Het neusmodel wordt voordat de leest wordt vervaardigd samen met de klant bepaald, het is altijd mogelijk het neusmodel te wijzigen na de pasfase. Pas nadat eventuele correcties worden toegepast aan de leest wordt overgegaan tot werkelijke vervaardiging van de schoen.De klant kan ook specifieke wensen aangeven zoals de hakhoogte of een soepele loopzool voor de liefhebber; of een degelijke dikke loopzool, want zelfs in de zoolafwerking kan de klant zijn wensen in vervulling zien gaan. Bij de uitvoering van de hak kan men aangeven of men een lederen achterlap wenst met koper afgespijkerd, al dan niet met een slijtplaatje, hakkentips (gedeeltelijk leer met rubber slijtvlak) of geheel rubber voor de zware loper.

Meastro_2005
Meastro_1012
BEL ONS VOOR ALLE MOGELIJKHEDEN

U koopt niet een paar schoenen, maar u ondergaat een heel ritueel waarbij misschien wel het grootst private plezier dat een individu zich kan wensen: een paar ‘hand cut, hand stitched and hand built’ schoenen op maat.